Mindfulness og Busylight – to sider af samme sag?

Stress er blevet en epidemi, en folkesygdom, som ødelægger familier, arbejdspladser og økonomi – i både stor og lille skala… Der er brug for en stor samfundsmæssig indsats. Men kan enkelte individer; vi selv, kolleger eller en leder gøre noget for at mindske risikoen for stress – Hell yeah!
En af de største stressfaktorer er, at vi ikke får lov til at koncentrer os om det, vi laver. I dag er der næsten ingen ”heller” og alle skal være tilgængelige døgnet rundt. Vi tager arbejdet med hjem, og vil det gerne selv, for så er arbejdet fleksibelt i forhold til familien, og så skal vi ikke have så dårlig samvittighed over, at vi arbejder hele tiden – for vi er jo derhjemme. Resultatet er imidlertid, at vi bliver forstyrret i arbejdet af børn og ægtefælle og hund og undulat – og at alting virker lige vigtigt; både deadlinen til i morgen og om undulatens bur er blevet skiftet. Det er noget, der virkelig stresser – at man mister evnen til at prioritere! Et andet resultat er, at når nu arbejder er taget med hjem, så bliver vi ved at besvare telefonopkald og emails hele aftenen, hvor vi skulle spise og spille ludo med familien.
På arbejdet er det ikke stort meget anderledes, da vi sms’er med børnene dagen lang, besvarer telefonopkald fra manden eller bestiller tid hos tandlægen – og selv lige ringer og bestiller en buket blomster til farmor til hendes fødselsdag… Alt dette har betydet, at vi også ofte forstyrrer kolleger og lader os forstyrre af dem i løbet af arbejdsdagen. Alt sammen betyder, at vi har ”gang i alting hele tiden” og meget sjælden reelt koncentrer os om det, vi faktisk laver.
Tilbage til start; hvad kan vi gøre for at gå ”imod strømmen” på den lille skala? Er du medarbejder, kan du først og fremmest øve dig i at prioritere og holde fast i dine prioriteringer. Du kan også prøve at vise dine kolleger, at du er koncentreret om en arbejdsopgave og helst ikke vil forstyrres. Og nej, det er ikke asocialt – andre vil sikkert føle det befriende, for så er det også ok, at de selv gør det samme. Tag fx et headset på – med eller uden musik i ørerne. Gode headsets, isolerer faktisk også for støjgener. Er du leder, så tilbyd dine medarbejdere netop sådan et ordentligt headset. Og har I større kontorer, hvor det generelle støjniveau også kan være til gene, så sæt en diskret støjmåler op.